Innowacja pedagogiczna

„RONDELKOLANDIA – CZYLI AKADEMIA KULINARNA”

 

„Pasty nie do butów…”

 

17 stycznia uczniowie klasy 1a brali udział w kolejnych innowacyjnych zajęciach „RONDELKOLANDIA – CZYLI AKADEMIA KULINARNA”.Tym razem wykonywali zdrowe smarowidła do pieczywa z jaj i twarogu, a z nich kanapki na drugie śniadanie. Dzieci zostały „losowo” podzielone na trzy grupy. Każda z grup wykonywała inną pastę z jajek ugotowanych na twardo oraz twarogu. Wszyscy uczniowie z zapałem rozdrabniali, szatkowali, kroili, mieszali i przyprawiali dostarczone przez rodziców produkty. W ten oto sposób powstały przepyszne i zdrowe pasty do pieczywa:

- pasta z jajek,

- pasta z jajek ze szczypiorkiem,

- pasta z jajek i sera żółtego,

- pasta z twarogu i rzodkiewek,

- pasta z twarogu i szczypiorku,

- pasta z twarogu i rzodkiewkowych kiełek.

 

Przygotowane kanapki prezentowały się znakomicie, a ich zapach roznosił się po całym dolnym korytarzu szkoły. Uczniowie wspólnie zasiedli przy stole podczas przerwy śniadaniowej i z apetytem je konsumowali. Chętni mogli udekorować dodatkowo swoją kanapkę pomidorem, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką. Na degustację zaproszone zostały także panie kucharki. To były bardzo udane zajęcia, teraz już każdy potrafi wykonać taką prostą, a zdrową pastę w domu.

Uczniowie wraz z wychowawczynią bardzo dziękują mamie Michała – pani Marlenie Zmełty za zakup wszystkich produktów /ze środków klasowych/ i dostarczenie ich wczesnym rankiem do szkoły.

/Ewa Janusz/


GALERIA


zobacz stronę innowacji