Innowacja pedagogiczna „RONDELKOLANDIA – CZYLI AKADEMIA KULINARNA” Od grudnia 2018 roku w naszej szkole realizowana jest innowacja pedagogiczna pt. „Rondelkolandia – czyli Akademia Kulinarna”, w której uczestniczą uczniowie klasy 1a wraz z wychowawczynią p. Ewą Janusz. Głównym założeniem programu innowacji jest rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów poprzez naukę przyrządzania prostych posiłków oraz eksperymentowanie w kuchni. Przygotowywanie posiłków jest działaniem zintegrowanym, obejmującym między innymi czynności manualne, wrażenia zmysłowe, ćwiczenia w czytaniu, planowanie i wymowę. Najwspanialszym momentem dla uczniów, zwieńczeniem zajęć jest radość i satysfakcja ze wspólnie przyrządzonych potraw czyli poczęstunku - efektu własnej pracy. Zainteresowania kulinarne mają duże znaczenie dla rozwoju dziecka w wieku wczesnoszkolnym, chociażby ze względu na ich aspekt poznawczy i zabarwienie emocjonalne, mają też wpływ na zachowanie. Uczą zasad zdrowego odżywiania i dokonywania właściwych wyborów w codziennej diecie. 5 XII 2018r. dzieci brały udział w zajęciach pt. „Święta już...!” Dekorujemy świąteczne pierniki. Uczniowie długo przygotowywali się do tego dnia i czekali na niego z utęsknieniem. Do szkoły przynieśli upieczone wcześniej w domu pierniki oraz różne dodatki do dekoracji: kolorowe lukry, polewy, cukierki, wiórki, galaretki, migdały, rodzynki… Każdy pracował z zapartym tchem i dekorował swoje ciasteczka według własnej fantazji. Po udekorowaniu dzieci miały okazję skosztować swojego dzieła. Zapach cynamonu i korzennych przypraw roznosił się przyjemnym aromatem w całej szkole i sprowadzał do nas uczniów z innych klas, którzy też chcieli zobaczyć jak wygląda „masowa dekoracja pierników”. Stworzone pierniczki dzieci zabrały do domu, aby ozdobić nimi choinkę, poczęstować bliskich albo dać komuś w prezencie - każdy pomysł jest dobry. Boże Narodzenie na pewno będzie pachnieć piernikami ☺ /Ewa Janusz/ |