Innowacja pedagogiczna „Smacznie, zdrowo, kolorowo”
Od
stycznia 2018 roku w naszej szkole realizowana jest innowacja pedagogiczna pt.
„Smacznie, zdrowo, kolorowo”, w której uczestniczą uczniowie klas 1-3 korzystający
ze świetlicy szkolnej. Uczniowie biorą udział w zajęciach tematycznych (gry i zabawy ruchowe,
integracyjne, dydaktyczne, zajęcia techniczno – plastyczne, zajęcia kulinarne, prelekcje
prowadzone przez zaproszonych gości), podczas których poszerzają swoją
wiedzą prozdrowotną oraz mają możliwość przygotowania zdrowej potrawy z warzyw
lub owoców. STYCZEŃ W
styczniu realizowana była tematyka pt. „Cytrusowy
zawrót głowy”. Uczniowie brali czynny - przygotowali czapki kucharskie oraz wykonali dekoracje z suszonych pomarańczy i cytryn; - poznali wartości odżywcze cytrusów zwłaszcza zimą; - zapoznali się ze smakiem owoców cytrusowych, określali ich walory smakowe (gorzki, kwaśny, słodki...); - przygotowali i degustowali świeże soki owocowe; - uczestniczyli w prelekcji z p. pielęgniarką Marią Lis na temat roli witamin zawartych w owocach, warzywach i innych produktach spożywczych, ich wpływu na organizm człowieka.
LUTY
W lutym realizowana była tematyka pt. „Marchewkowe urodzinki”. Uczniowie brali czynny udział w zajęciach tematycznych, podczas których: - poznali bogactwo witamin zawartych w marchewce; - wykonali prace plastyczne „Wesołe marchewki” z wykorzystaniem bibuły, flamastrów i ruchomych oczek;
- zapoznali się z zasadami nakrywania, podawania do stołu i jedzenia; - poznali różne sposoby składania serwetek papierowych, wykonali z nich dekoracje; - przygotowali samodzielnie nakrycie stołu i udekorowali go; - przygotowali i degustowali surówkę z marchewki i jabłka;
MARZEC W marcu realizowana była tematyka pt.„Szaszłyki owocowe”. Uczniowie brali czynny udział w zajęciach tematycznych, podczas których:
- poznali bogactwo witamin zawartych w owocach; - tworzyli dowolne owoce i warzywa z wykorzystaniem masy piankowej;
- utrwalili poznane techniki składania serwetek, określali różnice między serwetką papierową, a płócienną; - samodzielnie wykonali i degustowali owocowe szaszłyki; -wykonali owoce z talerzyków papierowych. Przeprowadzony został konkurs plastyczny propagujący zdrowe odżywianie pt.„Jemy zdrowo i kolorowo”. zobacz zdjęcia
KWIECIEŃ
W kwietniu realizowana była tematyka pt. „Witaminowe kanapki kolorowe” i „Zdrowa i pożywna sałatka warzywna”. Uczniowie brali czynny udział w zajęciach tematycznych, podczas których: - poznali wartości odżywcze warzyw; - wykonali prace
plastyczno-techniczne „Ulubione warzywko”- lepienie warzyw z masy solnej,
malowanie farbami; - wykonali prace plastyczno-techniczne „Zupa warzywna”- rysowanie w garnku ulubionych warzyw, ozdabianie pracy według własnego pomysłu; - kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe (przezwyciężanie uprzedzeń żywieniowych); - przygotowali i degustowali sałatkę warzywną; - utrwalili poznane zasady nakrywania stołu według poznanych zasad savoire-vivre'u, ze szczególnym zwróceniem uwagi na estetykę jedzenia i przestrzegania ogólnie przyjętych zwyczajów; - uczestniczyli
w prelekcji z p. dietetykiem mgr Tomaszem
Januszem, podczas której zapoznali się z piramidą żywieniową, poznali produkty,
które wchodzą w jej skład. Uświadomiono uczniom co powinno znajdować się - degustowali samodzielnie przygotowane kolorowe kanapki. MAJ
W maju realizowana była tematyka pt. „ Królowa Truskawka”. Uczniowie brali czynny udział w zajęciach tematycznych, podczas których: - poznali wartości odżywcze truskawek i innych owoców sezonowych; - poszerzyli wiedzę przyrodniczą na temat sadzonki truskawki (nazywanie części rośliny); - wspólnie przygotowali i degustowali koktajl truskawkowy; - wykonali pracę plastyczną „Wesołe truskawki”- malowanie palcami farbami plakatowymi, ozdabianie pracy według własnego pomysłu; - formowali kształt truskawki z masy plastycznej; Nawiązano współpracę z kołem teatralnym. Dnia 17.05.18 odbyło się przedstawienie propagujące zdrowe odżywianie pt.„Jemy zdrowo i kolorowo”, będące podsumowaniem realizowanych innowacji pedagogicznych „Smacznie , zdrowo, kolorowo” i „Spotkanie z teatrem” . W przedstawieniu wzięły udział dzieci świetlicowe i dzieci z koła teatralnego. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach innowacyjnych. Z dużym zaangażowaniem brali udział w proponowanych zabawach i zajęciach kulinarnych. Czerpali ogromną radość ze wspólnej zabawy.
/Angelika Kopeć/ |