"Smacznie, zdrowo, kolorowo"

Innowacja pedagogiczna „Smacznie, zdrowo, kolorowo”


Od stycznia 2018 roku w naszej szkole realizowana jest innowacja pedagogiczna pt. „Smacznie, zdrowo, kolorowo”, w której uczestniczą uczniowie klas 1-3 korzystający ze świetlicy szkolnej.
Myślą przewodnią  programu jest
kształtowanie postaw prozdrowotnych dzieci, rozwijanie świadomości zdrowotnej w zakresie odżywiania się i zdrowego trybu życia.

Uczniowie biorą  udział w zajęciach tematycznych (gry i zabawy ruchowe, integracyjne, dydaktyczne, zajęcia techniczno – plastyczne, zajęcia kulinarne, prelekcje prowadzone przez zaproszonych gości), podczas których poszerzają swoją wiedzą prozdrowotną oraz mają możliwość przygotowania zdrowej potrawy z warzyw lub owoców.

 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180109_111836.jpg
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180123_110624.jpg


STYCZEŃ

W styczniu realizowana była tematyka pt. „Cytrusowy zawrót głowy”. Uczniowie brali czynny
udział w zajęciach tematycznych, podczas których:

- przygotowali czapki kucharskie oraz wykonali dekoracje z suszonych pomarańczy i cytryn;

- poznali wartości odżywcze cytrusów zwłaszcza zimą;

- zapoznali się ze smakiem owoców cytrusowych, określali ich walory smakowe (gorzki, kwaśny, słodki...);

- przygotowali i degustowali świeże soki owocowe;

- uczestniczyli w prelekcji z p. pielęgniarką Marią Lis na temat roli witamin zawartych w owocach, warzywach i innych produktach spożywczych, ich wpływu na organizm człowieka.

 
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180116_112050.jpg

LUTY

W lutym realizowana była tematyka pt. „Marchewkowe urodzinki”. Uczniowie brali czynny udział w zajęciach tematycznych, podczas których:

- poznali bogactwo witamin zawartych w marchewce;

- wykonali prace plastyczne „Wesołe marchewki” z wykorzystaniem bibuły, flamastrów i ruchomych oczek;

 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180219_121111.jpg
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180226_125122.jpg

- zapoznali się z zasadami nakrywania, podawania do stołu i jedzenia;

- poznali różne sposoby składania serwetek papierowych, wykonali z nich dekoracje;

- przygotowali samodzielnie nakrycie stołu i udekorowali go;

- przygotowali i degustowali surówkę z marchewki i jabłka;



 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180301_095747.jpg
 

zobacz zdjęcia


MARZEC       

W marcu realizowana była tematyka pt.„Szaszłyki owocowe”. Uczniowie brali czynny udział w zajęciach tematycznych, podczas których:

- poznali bogactwo witamin zawartych w owocach;

- tworzyli dowolne owoce i warzywa z wykorzystaniem masy piankowej;

 
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180319_101305.jpg

- utrwalili poznane  techniki składania serwetek, określali różnice między serwetką papierową, a płócienną;

- samodzielnie wykonali i degustowali owocowe szaszłyki;

 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180319_130438.jpg
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180319_130306.jpg

-wykonali owoce z talerzyków papierowych.

 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180319_082225.jpg
 

Przeprowadzony został konkurs plastyczny propagujący zdrowe odżywianie pt.„Jemy zdrowo i kolorowo”.


zobacz zdjęcia

KWIECIEŃ

W kwietniu realizowana była tematyka pt. „Witaminowe kanapki kolorowe” i  „Zdrowa i pożywna sałatka warzywna”. Uczniowie brali czynny udział w zajęciach tematycznych, podczas których:

- poznali wartości odżywcze warzyw;

- wykonali prace plastyczno-techniczne „Ulubione warzywko”- lepienie warzyw z masy solnej, malowanie farbami;

 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180411_131426.jpg
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180417_135811.jpg

- wykonali prace plastyczno-techniczne „Zupa warzywna”- rysowanie w garnku ulubionych warzyw, ozdabianie pracy według własnego pomysłu;

 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180410_131459.jpg
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180410_121319.jpg

- kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe (przezwyciężanie uprzedzeń żywieniowych);

- przygotowali i degustowali sałatkę warzywną;

- utrwalili poznane zasady nakrywania stołu według poznanych zasad savoire-vivre'u, ze szczególnym zwróceniem uwagi na estetykę jedzenia i przestrzegania ogólnie przyjętych zwyczajów;

- uczestniczyli w prelekcji  z p. dietetykiem mgr Tomaszem Januszem, podczas której zapoznali się z piramidą żywieniową, poznali produkty, które wchodzą w jej skład. Uświadomiono uczniom co powinno znajdować się
w jadłospisie, omówiono zasady racjonalnego odżywiania;

 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180418_120925.jpg
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180418_115509.jpg

- degustowali samodzielnie przygotowane kolorowe kanapki.

 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180411_141219.jpg
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180411_141905.jpg
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180411_142320.jpg
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180411_142925.jpg

MAJ

            W maju realizowana była tematyka pt. „ Królowa Truskawka”. Uczniowie brali czynny udział w zajęciach tematycznych, podczas których:

- poznali wartości odżywcze truskawek i innych owoców sezonowych;

- poszerzyli wiedzę przyrodniczą na temat sadzonki truskawki (nazywanie części rośliny);

- wspólnie przygotowali i degustowali koktajl truskawkowy;

 
 

- wykonali pracę plastyczną „Wesołe truskawki”- malowanie palcami  farbami plakatowymi, ozdabianie  pracy według własnego pomysłu;

- formowali kształt truskawki z masy plastycznej;

            Nawiązano współpracę z kołem teatralnym. Dnia 17.05.18 odbyło się przedstawienie propagujące zdrowe odżywianie pt.„Jemy zdrowo i kolorowo”, będące podsumowaniem realizowanych innowacji pedagogicznych „Smacznie , zdrowo, kolorowo” i „Spotkanie z teatrem” . W przedstawieniu wzięły udział dzieci świetlicowe i dzieci z koła teatralnego.


https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180517_110613.jpg
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180517_111202.jpg
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180517_111604.jpg
 
https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180517_113008.jpg

     zobacz zdjęcia

           Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach innowacyjnych. Z dużym zaangażowaniem brali udział w proponowanych zabawach i zajęciach kulinarnych. Czerpali ogromną radość ze wspólnej zabawy.


https://sites.google.com/site/dydaktykaali/-smacznie-zdrowo-kolorowo---innowacja-pedagogiczna/20180517_111935.jpg

                                                                                                                                                              /Angelika Kopeć/